Postojnska jama

Postojnska jama

V podjetju Blackblox d.o.o. se občasno lotimo tudi izjemno zanimivih in posebnih projektov. Eden izmed teh je bil zagotovo prokejt osvetlitve prostorov v Parku Postojnska jama.

Zakaj je Postojnska jama tako posebna?

Postojnska jama velja za najbolj atraktivno jamo na svetu in največjo turistično jamo v Evropi. V 24-kilometrskem jamskem sistemu občutite čarovnijo podzemnega sveta in doživite edinstveno vožnjo s podzemnim vlakcem. Veseli nas, da smo del mozaika prispevali tudi mi.

Po odprtju Postojnske jame za turizem leta 1819 so desetletja iskali primerno rešitev, ki bi obiskovalcem olajšal naporno in dolgo pot po jami v soju bakel. Že Schmidl se je leta 1853 čudil, da v jami ni jezdnih živali – osličkov ali ponijev, da bi pojezdil na njih.

11. marca 1857, ob odprtju južne železnice Dunaj – Trst, so za obisk cesarskega para Franca Jožefa in Elizabete pripravili tri nosilnice za cesarico in dvorni dami.

Ker je Postojnska jama vodoravna, so 16. junija 1872 v Postojnski jami odprli prvo železnico v kapniški jami na svetu. Jamski vodniki so po jami potiskali dva vozička imenovana Faeton s po štirimi obiskovalci.

Kaj smo k edinstveni izkušnji prispevali mi?

V Postojnski jami smo v namen optimizacije razsvetljave, razvili sistem za avtomatizirano prižiganje in ugašanje luči v prostoru. Z našo pomočjo se luči samodejno prižgejo pred vlakom in za njim ugasnejo. Prav tako se luči samodejno prižigajo in ugašajo na peš poteh, omogočeno pa je tudi daljinsko centralizirano krmiljenje luči…

Zraven naše redne ponudbe, ki so jo lahko pogledate tukaj se tako v podjetju Blackblox lotimo tudi povsem novih in zabavnih projektov. Za več informacij smo za vas dosegljivi na telefonski številki: +386 1 236 48 80, na e-naslovu info@blackblox.si ali preko kontaktnega obrazca.